sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Kädentaito 2016 messut Tampereella

On kulunut jo viikko tämän vuotisista Tamperella järjestetyistä Kädentaito 2016 messuista. Minulle iski megaflunssa heti messujen päätyttyä niin olen kirjoittanut tätä postausta pienin erin silloin, kun olen jaksanut koneen ääressä sen pienen hetken olla.

Tätä messuviikonloppua olin odottanut jo pitkään ja kalenteriin olin jo kuukausia sitten merkannut viikonlopun varatuksi messuja varten. Olisi aika mullistava juttu saanut osua näihin päiviin, että olisin suunnitelmiani muuttanut. Osallistuin messuille ensi kertaa blogistina ja tässä tulee messukertomusta minun näkökulmasta. Olin messuilla lauantaina ja sunnuntaina.

Menin messuille omalla autolla ja päätin testata uutta Linnakallion etäpysäköintiä. Kotoa lähtiessä katsoin ohjeistukset kuinka parkkiksen löytää ja ohjeet olikin niin selkeät että eipä ollut vaaraa ajaa harhaan. Parkkis oli hieman kuravellinen, mutta onneksi alue oli niin suuri, että vähän väljempi pysäköinti onnistui, kun ei ihan pystynyt parkkeeraamaan autoa sinne mihin opastettiin. Muuten olisi ollut pienenä vaarana, että olet nilkkoja myöten kurassa.. Kuljetus messuille kesti sen 10min ja ainakin minulla kävi niin hyvä tuuri molempina päivinä, että bussia ei tarvinnut odotella ja nopeasti se lähtikin, kun sisään oli päässyt. Tämmöisenä pienenä etäpysäköinti allergisena voin kyllä suositella tätä vaihtoehtoa. Toimi hyvin ja olipa ilmainen.

Olin messuilla molempina päivinä ihan yksinäni. Tämä yksin messuilu olikin sitten minulle täysin uusi kokemus. On kuitenkin kiva ollut, kun on kaveri mukana, niin voi höpötellä sitten kaikenlaista siinä messuilun sivussa. Mutta kyllä tämmöinen yksin messuilu oli myös kiva kokemus. Tapasin tuttuja ja toki tuli jutusteltua myyjienkin kanssa ehkä eri tavalla enemmän mitä muuten olisi tullut, jos olisi kaveri ollut mukana.

Minulla oli suunnitelmissa muutamat näytökset jotka halusin ehdottomasti mennä katsomaan, mutta jotenkin missasin ne ihan täysin, kun jäin suustani kiinni ja sitten huomasin, että ne näytökset menikin jo. No, olivatpa ne kuitenkin mukavia keskusteluja. Mutta ensi vuodelle otan tästä opikseni, että laitan vaikka puhelimeen hälytyksen ennen näytöstä, jonka haluan katsoa niin ei sitten tule missattua sitä.

Tällä kertaa minulla ei ollut mitään tarkkaa listaa mitä ostaisin. Olenhan tänä vuonna ollut tarvike hankinnoissa niin nuuka, että nyt annoin itselleni luvan höllentää ostopäätöstä ja voisin ostaa sitten vähän väljemmillä ajatuksilla kivoja juttuja. Voi, että olikin taas niin paljon taas nähtävää ja ihasteltavaa, että kaksi messupäivänä suhahti mennä ihan itsestään! Ensimmäisenä keskityin kangas juttuihin, koska niiden varastot kotona oli huvennut jo niin vähiin, että niille oli tarvettakin. Lankoja on omat jemmat vielä pullollaan, mutta eihän sitä voinut sivuuttaa hyviä tarjouksia, kun sellaisia vastaan tuli. Joten kyllä lankavarastotkin täyttyi aika kiitettävästi näiden kahden päivän aikana.

Hämeen Tekstiilituonnin ihania kankaita voisin haalia jemmoihini vaikka kuinka paljon! Katsokaa kuinka mahtava valikoima erilaisia tuossakin on tilkkuiluun ja muihin ompelujuttuihin. Tuossa on niin monta kangasta joita haaveilen ja vielä joku päivä ostankin ja sitten teen niistä jotain kivaa. Nuo sydämet, ompelukoneet, sanomalehti, kauris ja maatuskat.. Voih kaikki on vaan niin kauniita..

Kankainen olikin minulle ihan uusi tuttavuus. Olin kyllä aiemmin kuullut Forssassa sijaitsevasta kangaskaupasta, mutta jotenkin olin sen ihan kokonaan unohtanut. Nyt taisinkin vähän hullaantua heidän osastollaan ja kyllä sieltä aika paljon kangaspaloja mukaan lähtikin. Myös tuollainen kuvan lumiukkokangas, tuosta voisi ommella jonkin joulujutun, jos vaan tämä vähäinen aika vielä uusille suunnitelmille riittää vielä nyt ennen joulua.

Lisää Kankaisen kankaita. Vaikka sieltä useamman palan ostinkin, niin nyt minua harmittaa etten ostanut tuota balettitossukangasta. Se olisi ollut kyllä kaunis, mutta joku toinen kerta sitten.

 Almandiinin osastolle pääsyä odotin jo ennen messuille pääsyä. Ihania Japanialaisia kankaita! Viime vuoden messuilla tutustuin ensi kertaa näihin kankaisiin ja pari palaa silloin mukaani lähtikin. Niille kankaille kävi vain niin, että ne on ollut niin ihanat, että en ole vieläkään raaskinut käyttää niitä! Nyt sitten tällä kertaa kankaita täältä lähtikin mukaan vähän reilummalla kädellä. Almandiinin osastolla vierailin  vielä sunnuntaina, ihan vaan varmistaakseni, että tarvitsinko vielä jotain ja kyllä tarvitsin. Ja siinä oli niin ihana jutustellakin, että eihän siitä mikään kiire poiskaan ollut. 

Kipriikan yrttipussit ihastutti niin paljon, että tuollainen oli kyllä pakko ostaa. Tämmöisessä kahden kissan taloudessa ei olisi pahitteeksi, jos saisi vaikka jonkin yrtin suojaan heiltä. Ja tuo imukuppikiinnitys ikkunaan mahdollisuus on mainio! Muutenkin Kipriikan tuotteissa oli muitakin oikein oivallisia tuotteita. 

Kaupunkilangan osastolla oli mahtava päästä tutustumaan heidän lankoihinsa. Olinhan paljon näistä jo juttua lukenutkin jo aiemmin monilta eri kässä sivustoilta, mutta onhan se aina eri asia päästä tunnustelee keriä omin käsin. Ja toki heidän osastolta lähti mukaan Rautatie-langan messutarjous.  Eihän sitä voinut olla ohittamatta! 

Käsityöpuoti Silmu&Solmun osastolla oli taas niin paljon ihania lankakeriä, että olisin voinut kotouttaa sieltäkin paaaljoon lankoja. Mutta tällä kertaa minulle riitti muutama kerä tuollaista hamppulankaa. Se oli niin mukavan tuntuista ja vanhan sinisen värinen kerä oikein huuti minulle haluavansa tulla pipoksi. Joten jossain vaiheessa on tulossa uusi pipo. 

Lisää Silmu&Solmun osastolta ihania Rowanin lankoja, värejä niin monenlaisia siinä on..

Pitsi&Palmikon osastolta bongasin tämän syksyn Teetee Pallaksen uudet raitalangat. En ymmärrä kuinka olenkin niin laput silmillä kulkenut ja ollut, että en ole aiemmin noita nähnyt. Mutta onnekseni nyt näin ja heillä oli sen verran hyvä tarjous näistä langoista, niin tuota vaaleanpunaista muilla mausteilla kerää ostin kotiin viemiseksi. Aika kivasti käy vaikka tuollainen yhdistelmä valkoisen langan kanssa juuri noin kuin tuo mallilapanen on tehty. 

Taito-Pirkanmaan tuottama Suomi-raitalankaa ihastelin muutamaankin otteeseen. Mitä kaikkea kivaa tasaraitalangasta voisi tehdäkään, no tietysti ihan mitä vaan! Hienoa, että olemme saaneet Suomen lipun värit myös lankakerään. 

Novitan osastolla oli kauhea kuhina, kuten aiempinakin vuosina. Itse en sieltä mitään ostanut, kun en vain yksinkertaisesti jaksa jonottaa niissä huiman pitkissä jonoissa ja sitten toisaalta vaikka siellä olikin edullisia lankoja, niin niitä saan tuosta lähikaupastakin, silloin kun niille tarve tulee. Mutta olihan siellä jo vähän nähtävillä ensi kevään tyyliä ja aika hempeillä sävyillä tullaan menemään, kuten kevään lankojen sävyt kuuluukin olla. 

Suomi 100 vuotta-sukkakilpailun parhaimmisto oli esillä ja voi että siellä olikin hienoja sukkia! Ei voi kuin ihailla ihmisten kekseliäisyyttä ja luovuutta.

Jo niin monessa blogissa näkynytkin Annariikka Qvistin ihanat virkattu nuket tervehti tulijoita heti pääovilta saapuessa messuille. Näitä olisi voinut vaan ihastella ja tuijotella vaikka kuinka kauan!

Johonkin piti rajata tämänkin kirjoituksen määrä ja kuvat, joten tässä oli minun messut tältä vuodelta. Ostoksia en tähän nyt näyttänyt erikseen, kun niitä tuli niin paljon.. Mutta varmasti tulette näkemään niistä tehtyjä juttuja täällä sitten myöhemmin. 

Mutta yhden ostoksen tulen esittämään oikein kunnolla, kun olen pääsyt tutustumaan siihen. Nimittäin nyt se sitten tapahtui vaikka kuinka yritin pitää vanhasta kiinni eli ostin uuden ompelukoneen messuilta ja nyt se tuossa pöydällä kovasti odottaa päästä käyttöön. No kunhan tämä olo tästä vähän korjaantuu niin sitten alkaa meidän yhteinen taival.

Kiitos messujen järjestäjälle, näytteilleasettajille ja kaikille jotka teitte nämä messut mahdolliseksi. Ihanaa oli ja nyt odottelemaan ensi vuotta ja uusia messuja. Ja kiitos kaikille teille joiden kanssa pääsin juttuihin, kivaa oli!

-Alvariina-


















perjantai 18. marraskuuta 2016

Ommellut pussukat

Mitä tehdä, kun kädet on niin kipeät, että et pysty neulomaan tai virkkaamaan? No ompelet tietysti! Minun piti pitää muutaman päivän käsien lepuutushetki joten ajattelin, että se oli hyvä hetki ommella perus pussukoita, jotka tuli suoraan tarpeeseen ja jonkin aikaa ajatus niistä oli jo päässäni muhinut.. 

Olin jo pidempään halunnut ommella työläppärilleni napakan pussukan, vaikka se kulkeekin omassa kassissansa, niin halusin kuitenkin sille oman suojansa. Ja sitä sitten tekemään! Ompelin myös toisen pussukan, jossa on hyvä kuljettaa kalenteria, kyniä ja muita tarvittavia papereita. Nyt näilläkin tavaroilla on oma paikkansa.

Kangasvarastojani katsellessa huomasin, että siellä ei ole mitään mieluisaa kangasta niin paljoa, että se olisi suoraan yksistään riittänyt siihen mitä pussukkaan kangasta tarvitsin, joten ompelimpa pussukat sitten tilkkukaitaleista, käyttäen niitä mieluisia kankaita. Tosin kaitaleistakin tehtynä osa kankaista ei oikein meinannut riittää, tuo pikku sinikukkanen kangas oli niin vähissä, että jouduin käymään ns. jämäkangas purkillani, jossa on ne pienet kangaspalaset, mutta joita voi vielä käyttää pikkuisiin tilkkujuttuihin. Ja nyt se tarve tuli ja onnekseni löysinkin sieltä juuri sen tarvittavan kahdeksan sentin mittaisen kaitaleen, jotta pystyin tekemään pussukan kokonaan valitsemillani kankailla. Näissäkin kankaissa on jotain vanhaa, jotain uutta ja vähän jotain kierrätettyä. Laitoin väliin kunnon vanuvuoren, niin näistä tuli tukevammat, kuin mitä olisi tullut pelkkiä kankaita käyttäen. Ja toki minun piti ommella pitsikaitaleet tuomaan näihin lisää pientä söpöysmaustetta.

Kun pussukat oli valmiina, niin huomasinkin, että jo kauan sitten ompelemani pikku ruutupussukka sopii näiden kaveriksi mainiosti, niin se saikin sitten roolinsa olla laturin ja hiiren kotina. Joten nyt on sitten kaikki tarvittavat työjutut omissa suojissansa.







On ne aika herkkiä, mutta niin ne saa ollakin. :-) 

Tähän loppuun vielä täytyy mainita tänään Tampereella käynnistyneet Suomen kädentaidot 2016 messut, lisätietoa täällä. Pääsitkö jo tänään käymään siellä tai oletko viikonloppuna menossa sinne? Minä olen menossa sinne huomenna ja olenkin siellä tänä vuonna blogistina, joten pääsette lukemaan messut minun näkökulmasta sitten siellä käytyäni. 
On niin hienoa päästä sinne katselemaan ihania juttuja, uusia tuulia, tekemään hankintoja sekä päästä tapaamaan muita käsityöbloggareita.  Nähdään siellä! 


-Alvariina-







torstai 10. marraskuuta 2016

Virkattu viltti pienelle prinssille

Minun oli jälleen kunnia saada virkata vauvalle vaunuviltti. Tämä viltti tuli perheeseen jonne olen aiemminkin vaunuviltin virkannut. Tälläkin kertaa sain vapaat kädet toteuttamiseen mallin ja värien suhteen. Suunnittelua auttoi, kun sain tietää, että poikavauvalle viltin tekisin, siis käyttäisin ainakin vähän sinisen värejä. Sain myös tietää, että vaunut ovat harmaan sävyiset. Näistä tiedoista nappasin värimaailman viltin sävyihin.

Halusin tehdä virkata viltin jostain ihan muusta mallista kuin ikisuosikistani isoäidinneliöstä. Pitkän ja hartaan etsimistyön jälkeen löysinkin Pinterestistä neliömallin jolla ehdottomasti halusin viltin toteuttaa. Mallin värisävyt olivat hyvin lähellä sitä mitä olin alkuun ajatellutkin, joten työtä oli sitten helppo lähteä toteuttamaan. Neliömalli olikin loppujenlopuksi yksinkertainen toteuttaa ja sen virkkaamisen oppikin helposti ulkoa.

Palasten virkkaaminen taisikin olla se nopein ja helpoin osuus. Seuraavaksi minun piti miettiä kuinka haluan yhdistää palat toisiinsa kiinni? Vaihtoehtoja on kuitenkin useita ja tällä kertaa päädyin virkkaamaan palat yhteen kiinni takareunasta. Palojen yhdistämisen jälkeen jouduin päättämään, kuinka reunan toteutan? Alkuperäinen suunnitelmani oli, että olisin virkannut reunaan vielä jokaista väriä kierroksen sopivalla rytmillä, mutta kuitenkin hylkäsin sen ajatuksen, reunasta olisi tainnut kuitenkin tulla turhan levoton. Ja näin viltin valmistuttua huomasin, että tein oikean päätöksen virkkaamalla reunan kerrokset pelkästään harmaalla päävärillä. Virkkasin vielä reunan koristukseksi simpukkareunan. Näin valmistui viltti pienelle ihanalle alkutalven poikavauvalle.

Kun näin viltin valmiina, niin huokaisin syvään, en helpotuksesta vaan siitä, että kuinka kaunis siitä tulikaan. Olen tähän vilttiin erittäin tyytyväinen ja myös iloinen siitä, että kun lähdin hakemaan uutta neliömallia, niin jaksoin etsiä sitä niin kauan kunnes löysin juuri sen täydellisen mallin, joka oli sen tapainen mitä olin mielessänikin ajatellut.

Koska on kyseessä vaunuviltti niin käytin Novita 7veljestä lankaa
Koukku 3,5mm, langankulutus 592gr
Valmiin viltin koko 70x84 cm







Näettekö palojen vaaleansinisissä kerroksissa samaa kuin minä, ihan kuin rivi pieniä sydämiä. <3 


-Alvariina-





lauantai 5. marraskuuta 2016

Ohje: Neulottu panta ja virkattu kukkanen

Julkaisin viime keväänä täällä blogissa jutun neulotusta pannasta nutturatukalle täällä, joka pitää korvat lämpimänä viileälläkin ilmalla. Jo tuolloin minulta pyydettiin ohjetta siihen, mutta ohjeen kirjoittaminen on minulla hippasen viivästynyt, kun olen ihan surkea ohjeiden kirjoittaja. Se ei minulta oikein luonnistu kovinkaan helposti. Voi kuulkaas, kun näkisittekään tuon minun käsityövihkoni tai ne loputtomat lippuslappuset joihin olen joitain omia juttuja yrittänyt itselleni jatkoa varten tallentaa, niin enhän itsekään mitään selvää niistä enää ota jos sitä vielä toisen kerran yritän tehdä. Sen vuoksi minulla tapana onkin, että jos teen jotain oman ohjeen mukaan, niin kyllä useampi sellainen on samannäköinen, mutta kyllä niissä aina jokin pieni eroavaisuus on ja sehän ei haittaa ollenkaan! Nehän on vaan sitä enemmän uniikkeja tuotteita.

Tosin enhän minä tähän pantaan ole itse mitään omaa tekniikkaa keksinyt, kun valepalmikko on jo vanha tuttu. Sekä googlettamalla löytyy useampiakin virkattujen kukkien ohjeita, mutta koska ne ei ollut minulle mieluisia, niin tässä kukkasessa on nyt sitten minun oma versio sellaisesta. 

Tähän alle olen kasannut ohjeen, kuinka saat tehtyä vastaavanlaisen yhdistelmän simppelisti ja valmista tulee nopeasti.



Panta

Lankana käytin Novitan 7 veljestä lankaa, langankulutus n.45 gr, puikot 3,5mm

Aloitukseen luo 120 silmukkaa
huom! tällä silmukkamäärällä pannasta tulee rennon löysähkö ja toki huomioi oma kokosi. Silmukoiden määrää on helppo säädellä joten pannaan kokoakin voi helposti säätää oikeaan kokoon. Valepalmikko on kerrollinen 5 silmukalla.
  • 1.kerros; 2nurin, 3oikein, 2nurin, 3oikein, 2nurin, 3oikein..... Jatka näin loppu kerros
  • 2. ja 3.krs; neulo samoin kuin 1.krs
  • 4.krs; 2nurin, nosta 1silmukka neulomatta, neulo oikein seuraavat 2silmukkaa, vedä neulomatta nostettu silmukka neulottujen 2silmukan yli.... Jatka näin loppu kerros
  • 5.krs; 2nurin, 1oikein, langankierto, 1oikein, 2nurin, 1oikein, langankierto.. Jatka näin loppu kerros
Siinä se valepalmikon kuvio sitten onkin, jatka neulomalla tätä viiden kerroksen sarjaa niin syntyy ihana valepalmikko. Säätele pannan leveys oman makusi mukaan, minun pannassa on yhteensä 8 palmikko kerrosta.


Virkattu kukka

Lankana Novitan 7veljestä, virkkuukoukku 3,5mm
  • Virkkaa 82 ketjusilmukkaa.
  • Tee ensimmäinen pylväs kuudenteen ketjusilmukkaan. (Ensimmäiset 5ktjs on 1.pylväs+2ktjs)
  • Hyppää 2 ketjusilmukan yli ja tee samaan silmukkaan pylväs+2ktjs+pylväs. Tee näin ketjusilmukkaketjun loppuun asti
  • Virkkaa 6 pylvästä 2ketjusilmukan ketjuun, 1kiintosilmukka seuraavien pylväiden väliin, 6pylvästä 2ketjusilmukan ketjuun, 1kiintosilmukka seur. pylväiden väliin... Jatka näin loppuun asti. Viimeisten 6pylvään jälkeen tee kiintosilmukka 3ketjusilmukkaan.
  • Päättele langat ja nyt on kukan runko valmis.
Kieputtele kukka haluamaasi muotoon ja ompele kasaan ohuella langalla takapuolelta. Voit koristella kukan keskuksen napeilla, helmillä tai jollain muulla jos haluat, itse olen laittanut näihin pikku koristuksia. Voit myös laittaa takaosaan rintaneula hakaneulan, jolloin voit kiinnittää kukan haluamaasi paikkaan ja vaihdella helposti myös paikkaa hakaneulan avulla. Tai sitten voit ommella kukan suoraan kiinni pantaan.














Huh! Tässä nämä ohjeet on ja toivottavasti näistä on apua teille. Jos nämä on jotenkin epäselviä niin toki tarkennan näitä, jos jokin ei täsmää. Tämä on sellainen työ johon saa helpostikin kulutettua loppuja nytteröitä joita on saattanut jäädä yli jostain projektista. Varsinkin nuo kukkaset ei paljoa vie lankaa, niin sellaisen saa tehtyä pienestäkin nytteröstä.

Jouluun on vielä hyvin aikaa, niin tässä myös pieni joululahjavinkki, jonka voi sujauttaa vaikka ystävän lahjapakettiin.


-Alvariina-















torstai 3. marraskuuta 2016

Lokakuun langankulutus

Niin kaunis, leppoisa ja lumoava lokakuu meni ja käsityöni painottuivat käsien huolenpitoon. Ilmojen viilenemisen myötä lapasiakin tarvitaan käsiä lämmittämään. Neuloin useammat lapaset ja niitä tulen täälläkin näyttämään, kun vaan jossain vaiheessa olen kotona valoisan aikaan, jotta saisin napsittua kuvia luonnonvalossa. Se tässä vuodenajassa on vähän kurjaa, kun valokuvia on melkein mahdotonta saada otettua valoisan aikaan. Aamulla kun lähdet kotoa on pimeää ja kun tulet kotiin on pimeää ja jos viikonloppuna on menoja, niin silloinkaan et saa kuvia napsittua. En mitenkään haluaisi ottaa kuvia tuossa keinovalossa. Joten siis täytyy hyväksikäyttää sitten se seuraava valoisa hetki oikein urakalla.

Lokakuun lankojen kulutus oli oikein positiivista

Käytetty lanka 1004 gr
Tässä on lapasia, pikku virkkailuja ja valmistunut projekti "söpöys"

Ostettu lankaa 150 gr
Minun täytyi ostaa yksi kerä lankaa projekti "söpöyteen", joka valmistui juuri tämän kerän ansiosta

Myyty lankaa 1550 gr
Uutena tähän langankulutus kategoriaan minulla tuli tämä myyty lanka. Olen myynyt kirppurilla lankakeriä jotka eivät ole niin kovin puhutelleet minua. Nyt voinkin sitten ostaa näiden tilalle uusia ihania keriä jos sellaisia vastaan tulee.


Lokakuussa merivesi oli poikkeuksellisen alhaalla ja sainkin mökillä ollessa tallennettua kameralle luonnonkauneutta, joka yleensä aina on meriveden peitossa. Katsokaa kuinka luontokin luo omaa pitsiänsä ja helmikukkasia kiven pintaan. <3

-Alvariina-